Duurzaamheid

Inleiding

Je huis energiezuiniger maken hoeft niet zo moeilijk te zijn. Ook relatief eenvoudige aanpassingen kunnen veel besparing opleveren. Goed voor het milieu en leuk voor jezelf. Op internet zijn tal van ideeën te vinden. Op deze site leggen we er een aantal aan u voor die goed realiseerbaar zijn in uw huis zonder dat u de VVE daarbij nodig heeft. U kunt met deze ideeën zelfs helemaal CO2-neutraal worden door van het gas af te gaan en over te stappen op 100% groene energie!

Stap over op (echt) groene energie

Foto_zonnepark_Zutphen

Figuur: Zonnepark Zutphen 

Veel energieleveranciers bieden groene energie aan. Echter is niet alle groene energie wat je er van verwacht omdat andere landen groene energie mogen doorverkopen aan Nederland. Veel groene stroom op de Nederlandse markt heeft een goedkope buitenlandse GvO (Garantie van Oorsprong) – vooral van Scandinavische waterkrachtcentrales. Deze centrales bestonden allang; een keuze voor deze stroom zorgt niet voor nieuwe investeringen in duurzame energiebronnen. Als je hoopt dat jouw keuze voor groene stroom ervoor zorgt dat er ook echt meer duurzame energie wordt opgewekt, kan je het beste kiezen voor Nederlandse wind- of zonne-energie, of voor groene stroom van een energiebedrijf dat veel investeert in groene energiebronnen.

In een overzicht van de Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE zie je wie het beste scoort.

Word mede-eigenaar van een windmolen

windcentrale-app-300x209

Figuur: App windcentrale 

Als je ook echt zelf groene energie wil opwekken kun je mede-eigenaar worden van een windmolen. De prijs van een windmolen wordt in kleine stukjes opgedeeld. Als persoon kun je naar behoefte een aantal van deze stukjes kopen. Andere mensen doen dat ook en zo wordt je samen eigenaar. Naar verhouding van het aantal stukjes dat je gekocht hebt, heb je recht op de energie die de molen levert. Via een een app kun je live volgen hoeveel energie je molen levert. Dit kan bijvoorbeeld via de Windcentrale.

Neem een elektrische kookplaat

89235_meitu_1

Figuur: Inductiekookplaat

Bij nieuwbouw zijn de meeste huizen in de Ravelijn voorzien van een gaskookplaat. Wil je echter van het gas af, dan kun je overstappen op een elektrische kookplaat. Inductie is op dit moment het populairste elektrische kooksysteem. Dit is erg effectief, warmt snel op en is daarnaast gemakkelijk schoon te houden. Daarnaast is het gat in je aanrecht vaak groot genoeg om een elektrische plaat in in te bouwen. Let er wel op dat het mogelijk is dat er een extra groep geplaatst moet worden in de meterkast. Op websites, bijvoorbeeld van de Consumentenbond, kunt u een hoop informatie vinden over voor- en nadelen van elektrisch koken en prijzen.

Neem elektrische verwarminginfraroodverwarming_thuis_kantoor

Figuur: Mogelijkheden verwarming met infraroodpanelen

Wil je de gaskraan echt dicht, dan zal je huis waarschijnlijk het beste op elektriciteit verwarmd kunnen worden. Voorbeelden zijn:

  • elektrische radiatoren
  • elektrische vloerverwarming
  • infraroodpanelen
  • accumulatieverwarming

Op de website van verwarminginfo kun je een hoop informatie vinden over de voor en nadelen van de verschillende oplossingen. Het is wel goed om te bedenken dat elektriciteit (op dit moment) relatief duur is ten opzichte van gas. Met elektrische toestellen kun je echter veel gerichter je huis verwarmen zodat het alleen warm is op de plaatsen waar je het ook daadwerkelijk warm wil hebben. Op die manier is het toch mogelijk uiteindelijk ook weer financieel gunstiger uit te zijn.

Bewoner Joost verwarmt sinds kort zijn woning met infraroodpanelen. Zijn ervaring lees je hier!

Verwarm je water op elektriciteit

clage-elektrische-doorstromer-cex-u-electronic-mps

Figuur: Instant heater

Als laatste zul je, om van het gas af te gaan, ook je water elektrisch willen verwarmen. Dat kan met een instant heater. Een instant heater wordt ook wel een elektrische geiser of doorstromer genoemd. Het verschil met een boiler is dat de instant heater geen water op voorraad houdt. Hij begint met  verwarmen op het moment dat er warm water wordt gevraagd door een douche of wasbak.

Via de website van Thuisbaas is een hoop informatie op vragen te vinden over instant heaters.

Stap over op LED-verlichting

besparing1

Door uw huidige lampen te vervangen door LED-lampen valt veel te besparen op het aandeel van de elektriciteitskosten van het energiegebruik in KWU (Kilowattuur). Een bezoek aan een willekeurige bouwmarkt laat zien dat bijna elke lamp kan worden vervangen door een LED-lamp. En tegenwoordig zijn ze ook helemaal niet duur meer in de aanschaf.
Op deze website worden rekenvoorbeelden gegeven van het aantal te besparen KWU.

1-12-2018

Energiescan

Het bestuur heeft van verschillende bewoners vragen gekregen in hoeverre het in ons complex mogelijk is om (verder) te verduurzamen. Dit mede naar aanleiding van wet- en regelgeving waarbij het Rijk 2050 als richtjaartal noemt  waarin aan bepaalde eisen moet worden voldaan. Als we daarop willen inspelen, zullen we als bewoners daar nu al keuzes op moeten afstemmen. Om ons hierop voor te bereiden heeft het bestuur een energiescan voor ons complex aangevraagd. In 2017 is deze uitgevoerd en de resultaten kunt u vinden in het Bezoekrapport Quickscan Energieadvies. In 2018 is er door een aantal bewoners ook een duurzaamheidscommissie gevormd die onderzoekt welke aanpassingen de komende jaren nodig zijn in ons complex. Dit gebeurt in samenspraak met het bestuur.

Disclaimer Op deze pagina staan de nodige ideeën uitgewerkt. Het kan zijn dat hier foutjes in staan of aannames zijn gedaan die voor uw situatie niet juist zijn. De VVE en/of de duurzaamheidscommissie zijn daarom ook niet aansprakelijk voor fouten/onduidelijkheden/onjuistheden in deze informatie.